Nieuwesoorten
Image default
Entertainment

Als een kind in een speelgoedwinkel

Het leggen van een puzzel is zo leuk. Ooit is de legpuzzel ontstaan als een leermiddel. Rond 1760 maakte een Engelsman een puzzel met de kaart van Groot Brittannië. De puzzelstukjes stelden de graafschappen in Engeland voor en werden los van elkaar verkocht. Door de stukjes aan elkaar te leggen leerde men de juiste landsdelen kennen en herkennen. Topografie en kennis van de dynastie werden ermee aangeleerd. Slimme marketing, die zijn tijd vooruit was. De puzzel was ontstaan. Maar nog niet met de uniforme stukken zoals we die nu met de Ravensburger puzzel kennen. De puzzels kregen later de rechthoekige of andere vormen om een afbeelding mee te leggen. We kiezen ze nu zo graag en zijn blij als een kind in een speelgoedwinkel als we een nieuw exemplaar mogen uitzoeken. 

Jigsaw legpuzzels

De benaming van Jigsaw puzzels ontstond later. Het verwijst naar de figuurzaag waarmee de vroegste legpuzzels werden gemaakt. Een monnikenwerk was het. Daar sta je pas bij stil als de puzzel groter wordt en veel stukjes bevat zoals de puzzels jan van haasteren. Het is geboren om bij jonge kinderen al het observatievermogen en de motoriek te ontwikkelen. Maar vooral is het een leuk tijdverdrijf. Afhankelijk van de afbeelding kan het educatief, grappig of goed voor de algemene ontwikkeling zijn.

Makkelijk of moeilijk

De moeilijkheidsgraad van de puzzel wordt bepaald door drie dingen> DE afbeelding of tekening, het aantal stukjes waaruit de puzzel bestaat en de grootte van de puzzelstukjes. Ga je een puzzel van 1500 stukjes kopen dan weet je dat het heel veel kleine stukjes zijn. De afmeting van de totale puzzel moet overzichtelijk en hanteerbaar zijn. Hij moet op een normale eettafel passen. De mini stukken moet je goed bewaken want ze raken zomaar kwijt. En niks zo frustrerend als een legpuzzel die je neer hebt gelegd die niet compleet is.

http://www.legpuzzels.nl/