Nieuwesoorten
Image default
Gezondheid

De voordelen van fysiotherapie

Afhankelijk van de reden voor behandeling kunnen de voordelen van fysiotherapie zijn:

pijnbestrijding met verminderde behoefte aan opioïden
het vermijden van een operatie
verbeterde mobiliteit en beweging
herstel van letsel of trauma
herstel van een beroerte of verlamming
valpreventie
beter evenwicht
beheer van leeftijdsgebonden medische problemen
Een sporttherapeut kan een sporter helpen zijn prestaties te maximaliseren door specifieke lichaamsdelen te versterken en spieren op nieuwe manieren te gebruiken.

Een fysiotherapeut (SMC) of andere zorgverlener kan personen adviseren over de voordelen die specifiek zijn voor hun persoonlijke medische geschiedenis en hun behoefte aan behandeling.

Soorten
Er zijn vele soorten fysiotherapie, en therapeuten kiezen er vaak voor om zich te specialiseren. Deze types omvatten:

Orthopedische fysiotherapie: Hiermee worden blessures aan het bewegingsapparaat behandeld, waarbij de spieren, botten, ligamenten, fascia en pezen betrokken zijn. Het is geschikt voor aandoeningen als breuken, verstuikingen, tendinitis, bursitis, chronische gezondheidsproblemen, en revalidatie of herstel na een orthopedische operatie. Patiënten kunnen een behandeling ondergaan met gewrichtsmobilisaties, manuele therapie, krachttraining, mobiliteitstraining, en andere modaliteiten.

Geriatrische fysiotherapie: Dit kan oudere volwassenen helpen die aandoeningen ontwikkelen die hun mobiliteit en fysiek functioneren aantasten, waaronder artritis, osteoporose, de ziekte van Alzheimer, heup- en gewrichtsvervanging, evenwichtsstoornissen en incontinentie. Dit type interventie is gericht op herstel van mobiliteit, vermindering van pijn, en verhoging van de lichamelijke conditie.

Neurologische fysiotherapie: Dit kan mensen helpen met neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, hersenletsel, hersenverlamming, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, ruggenmergletsel en beroerte. De behandeling kan gericht zijn op het vergroten van het reactievermogen van de ledematen, het verbeteren van bewegingspatronen, het beheersen van toonTrusted Source, het verbeteren van kracht en het bevorderen van het evenwicht.

Cardiovasculaire en longrevalidatie: Hiervan kunnen mensen profiteren die getroffen zijn door sommige cardiopulmonale aandoeningen en chirurgische ingrepen. De behandeling kan het uithoudingsvermogen van spieren en hart en bloedvaten vergroten.

Wondverzorgingstherapie: Dit kan ervoor zorgen dat een genezende wond voldoende zuurstof en bloed krijgt door middel van een verbeterde circulatie. Fysiotherapie kan bestaan uit het gebruik van manuele therapieën, e-stim, compressietherapie en wondverzorging.

Vestibulaire therapie: Deze is gericht op de behandeling van evenwichtsproblemen die het gevolg kunnen zijn van aandoeningen aan het binnenoor. Vestibulaire fysiotherapie omvat een aantal oefeningen en manuele technieken die patiënten kunnen helpen hun evenwicht en coördinatie te herstellen.

Decongestieve therapie: Dit kan helpen bij het afvoeren van opgehoopt vocht bij patiënten met lymfoedeem en andere aandoeningen waarbij sprake is van vochtophoping.

Bekkenbodemrevalidatie: Dit kan helpen bij de behandeling van aandoeningen die de bekkenbodem aantasten, zoals urine- of ontlastingsincontinentie, of urgency en bekkenpijn als gevolg van verwondingen of operaties of vanwege bepaalde aandoeningen.

Kijk ook eens naar manuele therapie Amsterdam