Nieuwesoorten
Image default
Home / Gardening

Parket leggen door ervaren parketspecialist

De ideale keuze voor elk interieur

Een houten vloer leggen is altijd een goede keuze, omdat hout een materiaalsoort is dat mooi past in élk interieur. Bij een industrieel interieur wordt er bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van hout in combinatie met staal waardoor het stoer oogt, bij een landelijk interieur zorgt het voor de nodige gezelligheid en bij een modern interieur geeft het een ruimte een luxueuze uitstraling.

Doordat parketvloeren in veel uitvoeringen beschikbaar zijn kunt u altijd de juiste sfeer scheppen. Laat een eiken parket vloer leggen als u een klassiek of landelijk interieur heeft en kies voor bamboe of teak bij een modern interieur. Er zijn natuurlijk nog verschillende andere soorten en u kunt eventueel ook kiezen voor een speciale kleur of afwerking. Als u meer wilt weten over de mogelijkheden van parket leggen, helpen wij u graag verder!

Houten vloer leggen: de verschillende legpatronen

Wanneer u op zoek bent naar de juiste parket vloer voor uw interieur is het niet alleen belangrijk om de juiste houtsoort en afwerking te kiezen, maar ook het legpatroon bepaalt voor een groot deel de sfeer dat het uitstraalt. Ontdek hieronder de mogelijkheden!

Legwijze 1: planken

Deze legmethode is de eenvoudigste en komt het meest voor, vooral omdat het mooi past in elk interieur. Planken kunnen in een wederkerend of wild verband gelegd worden en in wisselende of vaste breedtes voorkomen. Kies voor planken als u een neutrale, stijlvolle uitstraling in een ruimte wilt.

Legwijze 2: hoogkant parket

Hoogkant parket is een speciale legwijze waarbij lamellen op hun kant worden gelegd. Dat maakt de vloer nog robuuster. Deze look staat goed in een industrieel interieur, want het geeft de ruimte een stoere uitstraling.

Legwijze 3: kopshout

Parket leggen kan ook in de vorm van kleine blokjes. Dit wordt kopshout genoemd. De blokjes worden op de nerf doorgezaagd, waardoor de jaarringen zichtbaar zijn. Dit geeft de ruimte een unieke uitstraling. Het past mooi in zowel een klassiek als landelijk interieur.

Legwijze 4: Versailles

Als u het graag klassiek wilt houden dan is Versailles parket leggen de beste keuze. Het is een soort van vlechtwerk dat omkaderd wordt met een rand. Er zijn veel varianten.

Legwijze 5: visgraat

Een geliefde manier van parket leggen is via de visgraat legwijze. Zoals de naam doet vermoeden worden de planken in een visgraatpatroon gelegd. Dit heeft een authentieke uitstraling. Een variant hierop is de Hongaarse punt.

Legwijze 6: mozaïek

Mozaïek parket leggen zorgt voor een langere levensduur en is doorgaans niet duur. Een houten vloer leggen met mozaïekpatroon is een aanrader voor een klassiek of retro interieur.

Zwevend leggen

  • Stap 1. De Ondergrond voorbereiden en uitvlakken

    Het is ontzettend belangrijk dat u de ondergrond vlak maakt en egaliseert. De oneffenheid mag niet meer dan 2 mm zijn. De ruimte moet stofvrij zijn en er mag niets staan. Bij een nieuwe betonvloer zorg je ervoor dat er niet meer dan 2% vocht in zit.

  • Stap 2. De ondervloer leggen voor lamelparket. Voor lamelparket dient met de juist ondervloer te gebruiken. Bij een effen betonvloer gebruik je het liefst een folie ondervloer. Bij houten bodemvloeren worden vaak platen gebruikt als ondervloer.

  • Stap 3. Bepaal de richting voor het leggen van lamelparket

  • Stap 4. Begin met het leggen van het lamelparket

Houd rekening in het begin dat je op zijn minst 1 cm vrijhoudt van de kant voor speling. Om afstand te bewaren kun je bijvoorbeeld houten wasknijpers gebruiken want die zijn exact 1 cm dik. Meng alle planken goed door elkaar zodat de kleuren verspreid over de grond liggen. Maak gebruik van een slagblok of ijzer zodat je het lamelparket niet zelf kapot slaat. Gebruik deelplanken midden in de vloer voor een speels effect. Aan de muur begin je met de gladde kant van de plank waar de groef zit. Zo leg je de vloer af tot je bij de andere muur bent.

Voor extra stappen zoals deurposten afwerken of CV buizen en waterleidingen moet u zich goed laten informeren bij de verkoper zodat u straks naar een perfecte vloer kijkt!

SchuurExpert ook wel de parketschuurspecialist van Nederland. Tevens een kei in het leggen van een nieuwe houtenvloer of renovatie na schade.v

https://parket-leggen.nl

Gerelateerde artikelen

Zelf je droomhuis ontwerpen

Maak je tuin zomerklaar!

Een muzikale dag met Radio-luisteren.nl