Nieuwesoorten
Image default
Auto's en Motoren

Hoe verloopt een auto overschrijven?

Op het ogenblik dat je een auto wenst aan te schaffen voor een andere partij spreekt het voor zich dat deze op jouw naam zal moeten komen te staan. Een auto overschrijven kan in Nederland vrij eenvoudig en op verschillende manieren gebeuren. Het is mogelijk om je hiervoor naar een loket te begeven, maar je kan er ook gewoon voor kiezen om een online overschrijving te doen. In het laatste geval zal je kunnen vaststellen dat je alles gewoon lekker eenvoudig en snel van bij je thuis kan geregeld krijgen. Wil jij ook graag meer te weten komen over het laten overschrijven van je auto? Dan kan je daarvoor zeker en vast terecht hier op deze pagina!

Wie kan een auto overschrijven in Nederland?

 In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat niet zomaar iedereen een auto kan overschrijven in Nederland. Er zijn dan ook diverse eisen waar je aan moet zien te voldoen. Het gaat hierbij concreet om de eisen zoals hieronder aangegeven:

  1. Je beschikt over de leeftijd van ten minste 18 jaar;
  2. Je bent woonachtig in Nederland en bent ingeschreven bij je gemeente;
  3. Je bent zelf verantwoordelijk voor het laten overschrijven van het kenteken op jouw naam;
  4. Het kentekenbewijs dient compleet te zijn;

Wat dit laatste punt betreft is het zeer belangrijk om dit op voorhand te controleren met de verkoper van het voertuig in kwestie. Het is namelijk mogelijk dat deze persoon het kentekenbewijs en / of de zogenaamde tenaamstellingscode kwijt is. In dat geval dient hij eerst een nieuwe aan te vragen. Het is in Nederland niet toegestaan om auto te verkopen wanneer één van deze zaken ontbreekt. Is er sprake van een voertuig met een papieren kentekenbewijs? In dat geval mag het Voertuigbewijs deel 1 ontbreken. Bij een auto overschrijven is het ook altijd interessant om via de RDW te controleren of de kentekenkaart van de verkoper daadwerkelijk het laatste afgegeven kentekenbewijs is bij het voertuig. Bovendien is het ook altijd een goed idee om te controleren of de kentekenkaart evenals de tenaamstellingscode wel bij elkaar passen.

Hoe kan je een auto overschrijven?

Voor een auto overschrijven geldt dat hier in Nederland verschillende mogelijkheden voor bestaan. Concreet maken we wat dit betreft een onderscheid tussen de onderstaande opties:

  1. Een auto overschrijven bij een loket of een voertuig bedrijf;
  2. Een auto overschrijven online via het internet;

In het merendeel van de gevallen kan er worden vastgesteld dat er vandaag de dag wordt gekozen voor deze laatste mogelijkheid. Wanneer je dat doet zal je kunnen vaststellen dat er ook hier bepaalde voordelen aan verbonden zijn waaraan je dient te voldoen. Het gaat hierbij om de voorwaarden zoals hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Je beschikt over de kentekenkaart evenals de tenaamstellingscode van de auto;
  • Je hebt een Nederlands paspoort evenals een Nederlands rijbewijs (met chip);
  • Je hebt een actuele smartphone die is voorzien van een zogenaamde NFC chip lezer;

Het is natuurlijk mogelijk dat je omwille van een bepaalde reden niet aan één of meerdere van de vooropgestelde voorwaarden kan voldoen. In dat geval zal je verplicht zijn om voor je auto overschrijven toch een beroep te doen op een fysiek loket.

Hoe verloopt je auto online overschrijven?

Zoals reeds aangegeven is het zo dat de meeste mensen tegenwoordig voor hun auto overschrijven gebruikmaken van de online mogelijkheden die er bestaan. De kans is zeer groot dat dit eveneens geldt voor jou. Wanneer je dit ook van plan bent bij Diks, zal je graag willen weten hoe je daar nu precies voor te werk moet gaan. Er zijn verschillende stappen die je daarvoor moet doorlopen.

Stap 1: Voer een éénmalige identiteitscheck uit

In eerste instantie is het voor jou als koper een vereiste om éénmalige identiteitscheck uit te voeren. Dit kan gebeuren door middel van je paspoort, rijbewijs of je identiteitskaart met behulp van de app van DigiD. Het is dus belangrijk om hiervoor de beschikking te hebben over een (actuele) mobiele telefoon. Wanneer je nog niet over de DigiD app beschikt zal je deze in eerste instantie moeten downloaden. Vervolgens is het meteen mogelijk om de identiteitscontrole te doen.

Maak je voor het doorlopen van deze stap gebruik van de smartphone van iemand anders? Op zich is dat geen probleem. Je dient er dan wel uiteraard bij stil te blijven staan dat jouw eigen gegevens gebruikt worden in de applicatie.

Stap 2: Voer de betaling uit voor je auto overschrijven

Wanneer de éénmalige identiteitscheck werd uitgevoerd voor je auto met behulp van je mobiele telefoon is het mogelijk om het voertuig over te schrijven. Het enige wat je hiervoor dan hoeft te doen is op de knop drukken ‘voertuig overschrijven’. De betaling die moet worden uitgevoerd voor je auto overschrijven kan zeer eenvoudig gebeuren door middel van iDeal. Dit is onder Nederlanders niet alleen de vaakst gebruikte, maar tevens ook één van de veiligste betaalmethodes die er zijn.

Stap 3: Afronding van de overschrijving van je auto

Wanneer de online overschrijving is afgerond zal je een aantal e-mails ontvangen. Pas wanneer de tweede e-mail is ontvangen is de overschrijving van de auto echt afgerond. Vanaf dat ogenblik ben jij degene die verantwoordelijk is voor de verplichtingen die verbonden zijn aan het eigenaarschap van het voertuig. Je zal bij een auto overschrijven altijd nog een derde e-mail ontvangen. In deze e-mail is een link terug te vinden die verwijst naar het vrijwaringsbewijs. Deze dient te worden bezorgd aan de verkopende partij. Bovendien zal je ook het tenaamstellingsverslag ontvangen met daarop het eerste deel van de tenaamstellingscode voor het overschrijven auto.

Stap 4: Ontvangst van tekenbewijs en tweede deel tenaamstellingscode per post

Tot slot zal je in de post nog twee verschillende zaken ontvangen. Het gaat hierbij in eerste instantie om het kentekenbewijs, maar daarnaast ook om het tweede deel van de tenaamstellingscode. Voor deze laatste geldt dat je ze niet zal ontvangen wanneer de auto eigendom is van een lease- of een financieringsmaatschappij. In dat geval zal deze partij de code namelijk ontvangen. De leasemaatschappij zal vervolgens het kentekenbewijs aan jou bezorgen.