Nieuwesoorten
Image default
Aanbiedingen

Loopt je baby? Tijd voor een loopwagen!

Wanneer jouw baby de belangrijke mijlpaal van de eerste stapjes bereikt, wil je misschien op zoek gaan naar het beste loopstoeltje om hem of haar te helpen bij de overgang van zitten naar staan naar lopen, voor de eerste keer. 

Loopauto’s staan bekend als een leuk vermaak toestel dat wereldwijd gebruikt wordt voor baby’s van 4 tot 12 maanden oud (1). Ongeveer 50%-77% van de ouders van baby’s van 3 tot 12 maanden gebruiken een loopstoeltje (2, 3). Het gebruik van loopstoeltjes is gebaseerd op culturele overtuigingen en persoonlijke interesses van ouders.

Wat is een loopauto?

Een loopauto is een beweegbaar apparaatje dat je baby kan helpen zijn eerste stapjes te zetten. Er zijn loopstoeltjes waar je baby in zit, of loopstoeltjes van het Zimmer-frame-type, zit-en-stap-fietstypes, of jumpers.

De voetjes raken de grond, en met jouw begeleiding kan de baby leren navigeren in een veilige ruimte en leren lopen en overgaan van een zittende positie naar een staande positie. Een loopstoeltje is meestal gemaakt van plastic of hout en het kan inklapbaar zijn zodat het gemakkelijk kan worden opgevouwen en opgeborgen.

Het stelt hen in staat om zelf gebieden te verkennen en helpt hun benen sterker te worden als voorbereiding op toekomstig lopen, het ontwikkelen van spieren en coördinatievaardigheden. Looprekken moeten ongeveer 20 minuten per dag worden gebruikt om de onderontwikkelde spieren niet te veel te belasten.

Wat is een hometrainer?

Een oefenwip, ook bekend als jolly jumper of baby bouncer, is een apparaat dat een baby in een draagdoek houdt met een veer of elastiek. Het apparaat wordt geleverd in een los frame of kan aan een deurkozijn worden bevestigd.

Net als een loopstoeltje kunnen loopstoeltjes ongelukken veroorzaken en de ontwikkeling van jouw baby vertragen. Er zijn verschillende soorten loopwagens. Zo is er ook een loopwagen voor een kind van 1 jaar.

Hoe kiest men een loopstoeltje?

Loopstoeltjes zijn onder te verdelen in vier hoofdcategorieën:

  • Het zittende loopstoeltje: Voor hele kleintjes die net beginnen te zitten.

  • Het looprek: In principe zoals een baby Zimmer-frame voor kleintjes die zonder problemen rechtop kunnen staan als ze ergens op leunen.

  • De zit en stap: Dit kan een soort fietsje zijn waar ze op kunnen zitten en hun benen gebruiken om zich voort te bewegen.

  • De springer: Een stationair zitje dat niet over de vloer beweegt, maar je baby wel stimuleert om zijn beentjes te gebruiken, hem voorbereidt op het stadium van loopstoeltje of looprekje, opnieuw helpt bij de ontwikkeling en bij de opbouw van zijn spieren.

Een loopstoeltje met een bredere basis kan voorkomen dat jouw baby in delen van het huis komt waar je liever niet komt, zoals de keuken en de badkamer. Zorg ervoor dat de loopkar gemakkelijk over tapijt kan lopen, anders zal jouw baby het waarschijnlijk gewoon opgeven.

Verstelbare hoogte en een gewatteerde zitting zijn altijd goede extra’s om te hebben. Een andere goede extra zijn vergrendelbare wielen voor als  jij jouw baby op één plaats wilt houden.

Hoe leert een baby lopen?

De meeste baby’s passeren de volgende mijlpalen tijdens het leren lopen:

  • over de grond rollen

  • zitten

  • kruipen, kruipen of steppen

  • zichzelf optrekken om te staan

  • zich verplaatsen rond meubels of andere stilstaande voorwerpen

Dit betekent dat baby’s veel tijd op de grond moeten doorbrengen om deze activiteiten te leren en te oefenen.