Nieuwesoorten
Image default
Woning en Tuin

Laat je nieuwe trapleuning hout op maat maken

Ben je op zoek naar een nieuwe trap omdat je gaat verbouwen, verhuizen, of je oude trapleuning aan vervanging toe is? Zorg er dan voor dat je je nieuwe trapleuning hout op maat laat maken. Een trapleuning hout op maat laten maken is namelijk heel simpel. Met de hulp van specialisten van bijvoorbeeld trapleuningexpert.nl behaal je het allerbeste resultaat voor je nieuwe trapleuning.

 

Waarom een trapleuning op maat laten maken?

Het op maat laten maken van je trapleuning heeft verschillende voordelen. Voorafgaand wordt je nieuwe trapleuning eerst ingemeten. Zo wordt duidelijk waar de nieuwe trapleuning precies moet komen te hangen. Daarvoor moet eerst duidelijk zijn welk type trapleuning je gaat kiezen en hoeveel materiaal hiervoor nodig is. Zo kun je duidelijk beslissen over het type en weet je van tevoren al hoeveel je nieuwe trapleuning je ongeveer gaat kosten.

Daarnaast heb je met een op maat gemaakte trap meer zeggenschap over het eindresultaat. Standaard trapleuningen kennen vaak een vaste (rechte) vorm. Bij rechte trappen is dit geen probleem, maar voor trappen met een draaiing of een knik kan dit wat lastiger zijn. Gelukkig kun je dit probleem omzeilen door je trapleuning op maat te laten maken. Dit wordt dan meegenomen in het ontwerp, zodat de trapleuning door kan lopen in de knik of draai.

 

Uit welke opties kan ik eigenlijk kiezen?

Voordat je een specialist langs laat komen om je trapleuning te laten inmeten, is het verstandig om op een rijtje te hebben welke trapleuning hout je graag wilt. Dat begin eigenlijk al bij het materiaal van de trapleuning. Voor ronde trapleuningen kun je vaak kiezen mahoniehout of eikenhout. Deze hardhouten trapleuningen hebben een robuust uiterlijk, maar zijn vaak lastig qua vorm te behandelen. Wil je dus een andere vorm, zoals een rechthoekige of sleutelgatvormige trapleuning, kom je al snel uit bij grenenhout. Deze houtsoort is iets makkelijker aan te passen en daarmee het meest geschikt voor verschillende trapleuningen.

Elke houtsoort heeft ook zijn eigen kleur. Zo is eikenhout donkerbruin, grenenhout wat geelbruin en mahoniehout mooi roodbruinig van kleur. Toch is het nodig om je trapleuning te laten behandelen. Zo is deze namelijk beter beschermd tegen krassen, stoten en beschadigingen en gaat hij langer mee. Voor iedereen die de originele kleur van de leuning graag behouden ziet, is er een neutrale olie. Wil je de behandelingsolie meteen gebruiken om de trapleuning van een andere kleur te voorzien, zonder het authentieke karakter te verliezen, bestaan er gekleurde olies. Hiermee maak je je nieuwe trapleuning natuurlijk wit, donker eiken of mahonierood en is je leuning ook direct beschermd. Voor iedereen die een strakkere uitstraling van de trapleuning wil, is er ook zijdeglans zwart of wit beschikbaar.