Nieuwesoorten
Image default
Eten en drinken

Van boon tot cup

Koffie wordt wereldwijd dagelijks gedronken. Sommige mensen drinken koffie voor energie, andere omdat ze het gewoon lekker vinden. Heb je je wel een afgevaagd hoe koffie gemaakt wordt? Of waar het vandaan komt? In deze blog geven we antwoord op deze twee vragen.

De historie van koffie

Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Het is ontdekt rond de 10e en 11e eeuw. Er werd voor het eerst over koffie gesproken in Arabië. Zij verkregen hun koffie vanuit Ethiopië dat via Jemen werd getransporteerd. De Arabische wereld zag steeds meer koffiehuizen. Later verspreidde koffie zich via het Ottomaanse rijk naar Europa. Koffie kwam voor het eerst naar Europa in de late 15e eeuw. Hierna verspreidde koffie zicht verder via Wenen en Malta. In 1700 zette koffie zij reis voort naar Frankrijk en later ook naar Portugal. De Portugezen verbouwden hun koffie op Zuid-Amerikaanse grond in Brazilië.

De koffieplant

Er zijn wel ruim 120 verschillende soorten koffieplanten. De planten lijken op struiken. Koffie wordt gemaakt van de bonen die zich in de harde vrucht van de koffieplant bevinden. De meeste plantages zijn vandaag de dag nog steeds te vinden op Brazilië. Ongeveer 40% van alle koffie wereldwijd is afkomstig van Braziliaanse plantages. 

Roosteren

Veel mensen zijn van de veronderstelling dat koffiebonen bruin zijn, echter worden de bonen pas bruin als ze geroosterd zijn. De oorspronkelijk groene bonnen worden met temperaturen van ruim 200°C geroosterd om ze langer houdbaar te maken. De manier waarop ze geroosterd worden heeft effect op de smaak.

Verpakkingen

Nadat de bonen geroosterd zijn worden ze gekeurd en soms gemalen. Deze gemalen koffie wordt verpakt in koffiepads, in zakjes koffie, en zelfs in biologisch afbreekbare koffiecups. Koffiecups worden tegenwoordig biologisch afbreekbaar gemaakt omdat cups van bijvoorbeeld het merk Nespresso deels bestaan uit aluminium. Aluminium is pas hervormbaar bij een temperatuur van ruim 660°C. Dit proces kost veel energie, wat slechte gevolgen heeft voor het milieu. Kies daarom voor biologische Nespresso cups. Zo draag je ook een steentje bij aan een beter milieu.  

https://dekoffiejongens.nl/biologisch-afbreekbare-koffiecups/