Nieuwesoorten
Image default
Home / Gardening

De vervanging van de analoge radio

Jarenlang was het analoog beluisteren van de radio een normale zaak. Sinds dit jaar is daar verandering in gekomen; een van de meest bekende providers meldt ook dit jaar te stoppen met de analoge radio. Wat zal dit veranderen?

Vodafone-Ziggo drukt als laatste de rem in: tegen eind 2021 zal niemand in Nederland meer naar een analoog signaal luisteren. Dit houdt voor de luisteraars in dat radiozenders op een andere manier beluisterd zullen moeten worden, doordat de radio’s het signaal na dit jaar niet langer meer zullen ontvangen.

Wat is analoge radio?

Een analoge radio is simpelweg een radio die beluisterd kan worden via een kabel. Naast de stroomkabel is er bij de analoge radio nog een kabel nodig die van de radio naar een contactdoos in de muur loopt, oftewel een coaxkabel die naar de kabelaansluiting in de muur loopt.

Omschakelen, wanneer moet dat?

Het analoge netwerk is langzamerhand afgebouwd. Ziggo trekt als laatst de stekker eruit. Maar wat is er nodig om alsnog radio te kunnen beluisteren indien je beschikt over een analoge radio? Daar zijn diverse manieren voor mogelijk.

  • Via FM

Voor het beluisteren van FM zullen de meeste radio’s een antenne nodig hebben. In de meeste gevallen zit die al bevestigd aan de radio bij de aanschaf. Mocht dat niet het geval zijn, zijn antennes gemakkelijk aan te schaffen of aan te vragen bij Ziggo (enkel voor klanten).

  • Via een DAB+ radio

Een DAB+ signaal is simpelweg een digitaal radiosignaal dat te beluisteren is via een speciale DAB+ radio. Het signaal is volledig gratis te ontvangen en vereist geen internetverbinding. Men verwacht dat DAB+ uiteindelijk alle FM frequenties zal vervangen.

  • Via je televisie

Tegenwoordig is vrijwel elke televisie in staat radiozenders te ontvangen. Met enkele drukken op de afstandsbediening kun je gemakkelijk de radio luisteren via diverse radiozenders.

  • Via een digitale radio ontvanger

Niet ieder huis heeft uitstekend ontvangst via FM of DAB+. Om in deze situatie alsnog de radio te kunnen beluisteren, is het mogelijk om een digitale radio ontvanger aan te schaffen.

  • Via het internet

In de huidige samenleving speelt het internet een grote rol in ieders leven. Ook de radio is op elke smartphone met internet te vinden. De online radio luisteren kan via diverse sites of dankzij het downloaden van een radio-applicatie.

http://radioluisteren.be

Gerelateerde artikelen

Klantcontact, persoonlijk en efficiënt

Een gietvloer: een probleemvrije badkamer vol mogelijkheden

Pand16: Wand- en vloertegels