Nieuwesoorten
Image default
Home / Gardening

Pennen op ondiep water

Karper is van nature een schuwe vis. Toch zijn er momenten dat je heel dicht bij ze kan komen in hun natuurlijk element. Op ondiep water met hardere bodem is het namelijk mogelijk om de karper te benaderen met behulp van een waadpak. Er zijn op de randmeren verschillende plaatsen waar je honderden meters kunt lopen op zoek naar karper. Dat dit heel succesvol kan blijkt wel uit de volgende serie.

 

Voor als je dit wilt nadoen is het wel belangrijk dat je goed voorbereidt op pad gaat. Een hoed, zonnebrand en zonnebril beschermen je huid en ogen van de uren in de elementen. Zeker door de weerspiegeling op het wateroppervlakte kan je namelijk erg beschadigd raken.

 

Met een tacklebox en visnet op mijn rug gebonden en een struinhengel in de hand kan het avontuur beginnen. In de vroege ochtend zon en polaroid bril tuur ik de horizon af naar tekenen van leven. Dit kunnen bewegende waterplanten zijn, bellenplakkaten en stofwolken. Na een kleine honderd meter waden komen de eerste paar vissen in het zicht. Snel wordt een broodkorst op de haak geprikt en besluip ik de karpers naar een afstand van zo’n 10 meter. Het blijft verrassend hoe onwetend de karpers blijven rondzwemmen. Heb zelf karpers door mijn benen zien zwemmen zonder enig idee van mij als visser. Wanneer je dit aan de waterkant doet, is het vluchtgedrag opeens wel aan de orde.

 

Met een onderhandse worp wordt de korst over twee luierende vissen gegooid. Met behulp van de wind wordt de korst rustig teruggedreven naar de twee vissen. De karpers blijven bijna dertig seconden gewoon hangen bij de korst totdat één opeens zonder schroom de korst opneemt. Snel wordt de lijn strak geslagen en een boeggolf schiet door het water. Gelukkig heb ik een aan, want de karper schiet door 2 plantenvelden heen en zit direct muur vast. Na wat ruk- en plukwerk kan ik een mooi mid-twintig schubkarper het net in loodsen. Zo’n 50 meter verderop zie ik de volgende paar vissen al liggen. Dit gaat een mooie visdag worden.

http://www.sportvisgigant.nl