Nieuwesoorten
Image default
Home / Gardening

Wat zijn klimplanten

Klimplanten zijn planten die andere planten of een alternatieve ondersteuning nodig hebben om in de hoogte te kunnen groeien. De stengels zijn niet sterk genoeg om de plant recht te houden. Deze planten maken gebruik van verschillende systemen om zich aan de steun te hechten. Klimop bijvoorbeeld heeft hechtwortels die zich aan de drager hechten. Hagewinde draait zich rond de steun en klimrozen gebruiken stekels om zich vast te houden aan de steun. Clematis heeft dan weer stengels die draaien en waarmee ze zich hechten. 

Klimplanten zijn heel decoratief en er bestaan heel wat soorten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een klimplant die prachtige bloemen voortbrengt. Denk bijvoorbeeld aan blauwe regen, bruidssluier of jasmijn. Kies je voor een meer exotische bloem zoals de passieflora of de trompetbloem? Of misschien wil je een klimplant die vooral mooie bladeren heeft. Denk dan aan wilde wingerd. Deze plant geeft prachtige herfstkleuren in het najaar. 

Klimplanten kunnen op diverse plaatsen ingezet worden. Zo kun je een lelijke muur bedekken met een mooie klimplant. Of je wilt een tuinafscheiding op een korte tijd? Dan kun je eenvoudig een afspanningsdraad installeren en er klimplanten tegenaan planten. In een mum van tijd heb je een gesloten tuinafscheiding. Voor pergola’s wordt er van oudsher klimrozen gekozen, maar ook andere klimplanten zoals clematis of chevrefeuille doen het heel goed. 

Heel wat van deze bloeiende klimplanten verspreiden een heerlijk geur. Het is dan ook een waar genot om één of meerdere van deze planten in je tuin te hebben. Hou ze echter in toom! Sommige klimplanten gaan na een tijd enorm uitgroeien met de kans om andere planten of zelfs je gevel te overwoekeren. Vraag daarom advies aan de verkoper over hoe hoog en hoe breed je klimplant wordt. Zo geniet je volop van je tuin dankzij deze prachtige planten.