Nieuwesoorten
Image default
Home / Gardening

De voor- en nadelen van een rieten dak

Bij een nodige vervanging van het dak kan een rieten dak overwogen worden. Echter zien veel mensen enkel de nadelen van het rieten dak in en weigeren de aanschaf van het alternatieve dak. Want hoe lang gaat een rieten dak mee en is het niet gemakkelijk brandbaar? Om een overzicht te krijgen van zowel de voor- als nadelen, volgt hieronder een lijst met de bijdrage en gevaren van de aanschaf.

Voordelen

Hoe de rieten daken in de vroege jaren vooral een praktische functie hadden voor boerderijen, wordt het tegenwoordig gezien als luxeproduct. Door het gebruik van natuurlijke elementen straalt de woning luxe uit. Daarnaast draagt het bij aan de duurzaamheid door de isolatie. Zo wordt het dak in de eerste fase van isolering tochtdicht gemaakt. Vervolgens zullen rietdekkers multifoil of een meerlaagse isolatiefolie met een damp remmende werking bevestigen. Hierdoor worden vochtproblemen tussen de isolatie en het riet voorkomen. De isolatiefolie zal aan de binnenkant weggewerkt worden met gipsplaten. Ook geeft het riet sfeer aan het huis; bij een regenbui zal het riet donkerder zijn dan wanneer de zon schijnt. Rieten daken zijn ook een stuk lichter dan dakpannen; riet weegt circa 130 kilogram per kubieke meter.

Nadelen

Helaas heeft een rieten dak niet alleen voordelen. Dat een rieten dak brandgevaarlijker is dan dakpannen is een feit. Echter zijn er tegenwoordig veel nieuwe technieken en coatings toe te passen waardoor het brandgevaar drastisch afneemt. Ook zal een rieten dak niet langer meegaan dan dakpannen; een rieten dak heeft een levensduur van circa 25 jaar en de dakpannen kunnen zo’n 30 jaar lang de kwaliteit behouden. Bovendien zullen de kosten van het rieten dak sneller hoger oplopen. Zo blijkt een rieten dak twee keer zoveel kosten met zich mee te brengen. Zo blijken uiteindelijk de kosten en de levensduur zwaar mee te wegen in de aanschaf. Toch zal een rieten dak de waarde van je huis laten stijgen en zal het de overweging zeker waard zijn.

http://rietwerk.nl