Nieuwesoorten
Image default
Home / Gardening

Hout verven doe je zo!

Een houten schuur of schutting, enorm sfeervol en erg mooi. Helaas zal het hout na een tijd opnieuw geverfd moeten worden door verkleuring of schade. Hieronder vindt u de stappen om het hout, tijdens de schutting verven, in goede staat te behouden.

Grondlak

Voordat de verf aangebracht zal worden, is het essentieel de ondergrond klaar te maken. Breng hierbij de grondlak met lange halen aan, in de richting van de houtnerf. Vervolgens zal de lak even nodig hebben om volledig te drogen. Het is aan te raden, voordat de tweede laag wordt aangebracht, het hout lichtjes op te schuren voor een mooie dekking van de tweede laag. De volgende laag wordt op gelijke manier aangebracht en ook hierbij is het laten drogen noodzakelijk voor het mooiste resultaat.

Beits

Een veelgebruikte soort grondlak is beits, een zeer vochtregulerende lak dat geschikt is voor vochtigere ondergronden. Deze soort lak laat het vocht door de beitslaag naar buiten, zonder dat de verflaag beschadigd. Het wordt vooral gebruikt op schuttingen en tuinmeubel om het product te beschermen tegen de weersinvloeden. Bovendien is het bij beits niet nodig een grondverf aan te brengen. Beits kan zowel transparant als dekkend zijn.

De heldere variant maakt het oppervlak kleurig zonder dat de houtstructuur wordt afgesloten. Het houtnerf is nog zichtbaar en het hout kan blijven ademen.

Bij de dekkende beits zal het houtnerf niet meer te zien zijn. Naast de transparante versie, is het beits in tal van kleuren te verkrijgen.

Houtverf

Vervolgens kan de houtverf aangebracht worden met lange halen in de richting van de houtnerf. Na het drogen van de eerste laag zullen dezelfde stappen als de grondlak gevolgd worden. Zo zal ook het aanbrengen van de tweede laag het mooiste resultaat brengen dankzij de maximale dekking. Het gebruik van houtverf beschermt het hout tegen indringing van water. Door het vocht zal het hout rotten en de kwaliteit verliezen. De harsachtige substantie van de lak houdt de inwerking van buitenaf tegen.

https://www.moosefarg.nl/