Weet u zeker dat u last heeft van zilvervisjes? Dit is namelijk geen probleem. Hoewel veel mensen denken dat het hier gaat om een hygiëne probleem is de boosdoener de luchtvochtigheid. Zilvervisjes kunnen overleven dankzij de hoge luchtvochtigheid in bijvoorbeeld nieuwbouwhuizen. Nieuw beton of cement verdampt nog jaren vocht, zonder dat u het doorheeft. Dit is niet schadelijk maar wel aantrekkelijk voor zilvervisjes. Echter, zilvervisjes zijn geen probleem, hoewel ze misschien een ‘vies’ gevoel oproepen is er geen bewijs dat zilvervisjes een bedreiging vormen qua gezondheid of verspreiding van ziektes. Heeft u echter papiervisjes, dan heeft u misschien wel een probleem.

Wat zijn papiervisjes?

Papiervisjes zijn iets groter dan zilvervisjes, papiervisjes kunnen namelijk 15 millimeter worden terwijl zilvervisjes slechts 7 tot 12 millimeter worden. Daarnaast hebben papiervisjes een bruinachtige kleur met zwarte spikkels en haren op hun lichaam. De papiervisjes lijken wel veel op zilvervisjes maar de gevolgen zijn heel anders. Papiervisjes heten niet voor niets papiervisjes, ze voeden zich namelijk aan papier. Heeft u veel boeken in huis op een warme en vochtige plek dan is dat de perfecte plek voor papiervisjes. Het archief van uw familie? Oude stripboeken in een doos? Allemaal goede plekken voor papiervisjes waar ze onherstelbare schade kunnen aanrichten.

Hoe bestrijd ik papiervisjes en zilvervisjes?

Voorkomen is altijd beter dan bestrijden, zorg dat naden en kieren goed afgekit zijn, zo voorkomt u deze beestjes in uw huis komen. Mocht u er toch last van hebben dan kunt u ten eerste beginnen met het ventileren van uw huis om zo de luchtvochtigheid te laten afnemen. Laat een raam open staan of zet een ventilatierooster standaard open. Wilt u drastischere maatregelen dan kunt u een tijdje de kachel niet hoger dan 18 graden zetten, hierdoor zullen de beestjes het te koud krijgen en uiteindelijk uit uw huis verdwijnen. Bestrijden kan ook met behulp van zilvervisjes lokdozen.

http://www.zilvervisjes-bestrijden.eu/