Een warmtepomp is een soort verwarming. Het voornaamste verschil met bijvoorbeeld een CV ketel is dat de CV ketel brandstof nodig heeft en de warmtepomp niet. Daarom kan een warmtepomp een stuk zuiniger zijn dan een CV ketel. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk precies?
KoudemiddelHet eerste principe dat we moeten begrijpen om de werking van een warmtepomp te snappen is het koudemiddel. Dit is een speciale vloeistof die op hele lage temperatuur al kookt en verdampt. Dit maakt het mogelijk via allerlei natuurkundige principes om een ruimte te verwarmen met bijna geen energie. De werking van een warmtepomp wordt hier onder uitgelegd aan de hand van het voorbeeld van een lucht warmtepomp maar er zijn ook andere soorten warmtepompen.
Warmte onttrekken aan de luchtDit is de eerste stap voor de warmtepomp. Lucht wordt naar binnen gezogen en loopt langs het koudemiddel. Omdat dit zo koud is onttrekt het als het ware warmte aan de lucht. Omdat het koudemiddel al op zo lage temperatuur kookt en verdampt gebeurt dit al door het onttrekken van de warmte uit de lucht. daardoor stroomt de damp omhoog naar de volgende stap in de warmtepomp.
De volgende stap in de warmtepomp is de compressor. Dit is het bewegende onderdeel in de warmtepomp en de reden dat een warmtepomp elektriciteit gebruikt in plaats van brandstof. De compressor drukt de damp samen om de temperatuur er van te verhogen. Daarmee wordt de damp warm genoeg om de ruimte te verwarmen. Dit kan op meerdere manieren gebeuren, een daarvan is straling.
Na het afgeven van de warmte is het koudemiddel alweer een stuk afgekoeld maar nog niet genoeg om warmte te onttrekken aan de lucht. Daarvoor moet het koudemiddel eerst nog langs een expansievat lopen dat als doel heeft de damp zo ver af te koelen dat het weer een vloeistof wordt. Dan begint de cyclus weer opnieuw.
|